0944 282 209

Po - Pi | 9h - 16h

10 tipov, ako pripraviť požehnané VIANOCE

Blížia sa prípravy na najväčšiu narodeninovú oslavu – VIANOCE. Sviatky pokoja a radosti však často predchádza neuveriteľný zhon a stres. Pritom advent by mohol byť úžasným časom prípravy predovšetkým svojho srdca, mohol by byť časom zblíženia rodiny a spoločného očakávania príchodu Kráľa.
Je to vôbec v v dnešnej dobe možné?

1. Advent čas očakávania

Advent je časom očakávania tej najdôležitejšej narodeninovej oslavy všetkých čias. Zobrať svoju rodinu a nasledovať betlehemskú hviezdu, je tým najlepším spôsobom, ako sa pripraviť na láskyplné a požehnané Vianoce – ako sa pripraviť na príchod Kráľa. Ako? Stačí sa inšpirovať troma kráľmi. Študovali písma, aby dokázali nájsť a privítať Kráľa kráľov. Zober Bibliu a nauč sa nasledovať Betlehemskú hviezdu spolu so svojou rodinou.

2. Upratať dom, upratať aj dušu

Vianociam často predchádzajú veľké upratovania a zdobenia našich príbytkov. Niekto sa pripravuje viac, niekto menej, a prečo nie? Veď taká veľká oslava by mala byť aj s krásnou výzdobou. No akosi nám v tom zhone zvykne uniknúť, že vyzdobiť a upratať je potrebné nielen v dome, ale predovšetkým v svojom srdci. Advent je úžasnou príležitosťou 🙂

3. Hlavne vypnúť a užiť si to

Ľahko sa hovorí, však? Veď predsa musíme všetko stihnúť, aby sme boli dokonale nachystaní na takú veľkú slávnosť. Ale naozaj potrebujem toľko jedla, že sa stoly ohýbajú? Zasa by mohol nikto namietať: Veď Vianoce sú raz za rok a my si chceme dopriať. Áno, práve presne o to ide, Vianoce sú raz za rok. Stresu a naháňania máme celý rok nad hlavu. Skúste Vianoce prežiť o niečo skromnejšie (namiesto 30 druhov koláčov iba 10 a pod. 🙂 ) a uvidíte, že aj predvianočná príprava môže byť veselá a pokojná, v neposlednom rade sa Vám aj zdravie štedro odmení.

4. Čas zblíženia sa s rodinou

Advent je príležitosťou znovu sa viac zomknúť a zblížiť so svojimi deťmi, manželom / manželkou. Áno samozrejme máme prácu, do toho vianočné vypekanie a upratovanie. Prečo to však nevyužiť, ako krásne strávený čas spolu. Samozrejme zo začiatku to nebude jednoduché (aspoň pre tých, ktorí nie sú moc naučení spolu tráviť čas mimo mobilov a facebook-u) ale to sú tie spomienky, ktoré ostávajú, pre ktoré sa oplatí žiť. Koláče tak, ako rýchlo prišli, tak aj odídu, ale krásne spomienky ostávajú navždy.

5. S vďačnosťou zaspomínať

Človeku sa ani nechce veriť, ako ten rok rýchlo zbehol, zažili sme veľa dobrého a určite aj ťažšie chvíle. Dnes už máme takmer každý deň zaznamenaný v telefónoch. Nájsť si čas a poďakovať Bohu za prežitý rok môže byť aj nádherným časom stráveným s rodinou. Vďaka tomu si viac uvedomíme, akí sme jeden pre druhého vzácny a ako nám čas neúprosne plynie a každá spoločná chvíľka je tak vzácna.

6. Skromnosť a pôst

Ak sa ako rodina rozhodnete prežiť advent skromne a prípadne s nejakým pôstom (nemusí to znamenať len od jedla , ale napr. TV, PC, Internet), tak nielenže Vás o to viac bude tešiť očakávanie Vianoc, ale získate aj viac času jeden pre druhého.

7. Pomoc blížnym

Viacerí z nás si to možno ani nevieme predstaviť. Veď my sami potrebujeme s tým všetkými prípravami pomôcť. No je tu niekto, kto si rozhodne našu pozornosť a pomoc zaslúži a to nie len priamo na Vianoce, ale obzvlášť v čase adventu. Sú to naši rodičia a starí rodičia. Veď nevieme koľko času im ostáva, preto nepremrhajte ani jednu príležitosť stráviť ho s nimi. Môže to byť krásnym časom, výpomoc babke v predvianočných prípravách. Započúvanie sa do príbehov a spomienok osoby, ktorá pre vaše pohodlie obetovala kus svojho života.

8. Darčeky s hlbším posolstvom

Či už máme financií viac alebo menej, vždy sa snažíme svoje deti alebo svojich blízkych potešiť darčekmi pod stromčekom. Je úžasné sledovať radosť milovanej osoby, keď zvedavo rozbaľuje práve ten váš dar. Táto príležitosť sa dá dokonale využiť aj na darovanie darčeku s hlbším posolstvom – posolstvom evanjelia. Evanjelizačný darček, vďaka ktorému bude môcť Váš blízky formovať seba a svojho ducha, má dvojnásobnú hodnotu a možno často krát aj nevyčísliteľnú. A nemusia to byť len náboženské knihy. Náš e-shop adonaj.sk sa napríklad zameriava práve na kreatívne a originálne darčeky, ktoré budujú ducha. S rodinou si môžete zahrať úžasnú vianočnú hru Cesta do Betlehema

VIANOČNÁ RODINNÁ HRA - Cesta do Betlehema - KOMPLET

9. Opäť ako deti

Bezstarostné čakanie na Vianoce, tešenie sa na darčeky a pod. už asi nebude pri našich starostiach možné. Ak sa však pozrieme do minulosti a nostalgicky spomíname na naše Vianoce, keď sme ešte boli deti, vždy nás zahreje pri srdci a nie je to darčekmi, ktoré si už možno ani nepamätáme, ani stolom preplneným dobrotami. Je to radosťou z prítomného okamihu a pokojného aj keď trošku netrpezlivého očakávania.

10. Podstata Vianoc

Všetky predchádzajúce body sú jednoduché a predsa tak ťažké, majú ešte jednu vec spoločnú a to: vyžadujú, aby človek vyšiel zo seba. Každý jeden bod si žiada, aby sme sa zapreli, vzdali pohodlnosti a vyšli v ústrety láske. A nieje toto podstata Vianoc? Láska samotná zastúpila k nám, do malých nepohodlných jasieľ, aby sa darovala celá. Objav podstatu Vianoc a nedaj sa strhnúť prúdom.

 

Požehnaný advent
Vám praje Tím Adonaj.sk

Nákupný košík

Využite dnešné ZĽAVY!

Začnite písať názov produktu, ktorý hľadáte.